SKIMMEL PÅ UNDERTAG? – FÅ DET LAVET INDEN DET SKADES

No Comments

Hvis du har været et smut oppe på dit loft og opdaget, at dit undertag er ødelagt, eller har du fundet skimmel på dit undertag? Så er det vigtigt, at du får det lavet inden der kommer skader på tagkonstruktionen eller på resten af huset.

Undertagets primære formål er at beskytte mod fugt og sørge for at dit tag er mere tæt. Alt efter hvilken type tag du har, så er der forskel på undertagets funktion. Ved nogle typer tagbelægninger har undertaget rigtigstor betydning for tagets tæthed, hvorimod ved andre typer er det bare en ekstra sikring, hvis der nu skulle komme regnvand ind under taget.

HVAD ER ET UNDERTAG?

Et undertag et det der ligger under den udvendige tagbelægning og der findes flere forskellige typer. Men gældende for alle typer er, at det er placeret omkring 6-8 cm under din tagbelægning. Man skelner mellem lette og faste undertage. Et let undertag er er en slags løs tagdug, der er lavet af plastik, hvorimod et fast undertag oftest er lavet af enten ru tagbrædder eller krydsfinérplader.

Noget der er rigtigt vigtigt med et undertag, er at det kan skille sig af med de vanddampe, der kommer fra selve boligen. Vanddampen er den fugtige luft, der opstår, når du laver mad eller går i bad. Hvis denne damp får lov til at hobe sig op på undersiden af taget og ikke kan komme ud, så ender du med et ødelagt undertag og der kan opstå råd og svamp, som kan nedbryde tagkonstruktionen.

IKKE ALLE TAGTYPER KRÆVER ET UNDERTAG.

Som hovedregel kræver alle typer tegltage et undertag eller en understrygning af tagstenene. Andre typer tag, der også kræver et undertag er blandt andet skifereternittage, betontagsten og naturskifertage. Der er både fordele og ulemper ved de forskellige typer undertag, som du skal tage i betragtning, når du skal vælge hvilken type du vil bruge under dit tag.

De tunge undertage er meget robuste og har en meget lang levetid, men er relativt dyre.  De middeltunge undertage er relativt billige og fylder ikke meget, men kan være svære at få helt tætte. De lette undertage er billige og lette at arbejde med, men er meget skrøbelige og hvis det ikke er monteret korrekt kan de larme meget, når det blæser.

HVORDAN OPDAGER DU ET ØDELAGT UNDERTAG?

Det er vigtigt, at du gennemgår dit undertag en gang om året og der er specifikke ting, som du kan holde øje med for at undgå, at dit tag tager skade. Kig efter dårlig eller ingen ventilation, som kan være skyld i råd og skimmelsvamp. Kig efter om underlaget er løst, om det blafre når det blæser. Kig også efter små utætheder rundt omkring tagvinduer og rør.

Hvis skaden er sket, så er det vigtigt, at du får udbedret skaderne. Enten kan du gøre det selv eller ringe efter en håndværker.

FOREBYG SKIMMEL PÅ UNDERTAG OG VARIGE SKADER PÅ HUSET

Har du fundet skimmel på dit undertag, eller er det på anden vis ødelagt? Så er det vigtigt, at du får det lavet inden der kommer skader på tagkonstruktionen eller på resten af huset.

Undertagets primære formål er at beskytte mod fugt og sørge for at dit tag er tæt. Hvis dit undertag ikke er tæt eller, hvis der er for dårlig ventilation, kan der komme skimmel i huset. Skimmelsvamp kan i værste fald være dårligt for helbredet, og man bør derfor behandle og forebygge hurtigst muligt.

Alt efter hvilken type tag du har, er der forskel på undertagets funktion. Ved nogle typer tagbelægninger har undertaget rigtig stor betydning for tagets tæthed, hvorimod ved andre typer, er det bare en ekstra sikring, hvis der nu skulle komme regnvand ind under taget.

HVAD ER ET UNDERTAG?

Et undertag ligger under den udvendige tagbelægning og der findes flere forskellige typer. Gældende for alle typer er, at det er placeret omkring 6-8 cm under din tagbelægning. Man skelner mellem lette og faste undertage. Et let undertag er er en slags løs tagdug, der er lavet af plastik, hvorimod et fast undertag oftest er lavet af enten ru tagbrædder eller krydsfinérplader.

Noget der er rigtigt vigtigt med et undertag, er at det kan skille sig af med de vanddampe, der kommer fra selve boligen. Vanddampen er den fugtige luft, der opstår, når du laver mad eller går i bad. Hvis denne damp får lov til at hobe sig op på undersiden af taget og ikke kan komme ud, så ender du med et ødelagt undertag og der kan opstå råd og svamp, som kan nedbryde tagkonstruktionen.

IKKE ALLE TAGTYPER KRÆVER ET UNDERTAG

Som hovedregel kræver alle typer tegltage et undertag eller en understrygning af tagstenene. Andre typer tag, der også kræver et undertag, er blandt andet skifereternittage, betontagsten og naturskifertage. Der er både fordele og ulemper ved de forskellige typer undertag, som du skal tage i betragtning. Her står vi altid klar til at rådgive om den bedste løsning til dig.

De tunge undertage er meget robuste og har en meget lang levetid, men er relativt dyre. De middeltunge undertage er relativt billige og fylder ikke meget, men kan være svære at få helt tætte. De lette undertage er billige og lette at arbejde med, men er meget skrøbelige, og hvis det ikke er monteret korrekt kan de larme meget, når det blæser.

Hvordan opdager du et ødelagt undertag?

Det er vigtigt, at du gennemgår dit undertag en gang om året. Der er specifikke ting, som du kan holde øje med for at undgå, at dit tag tager skade. Du skal være særligt opmærksom på disse tre ting:

  1. Dårlig eller ingen ventilation, som kan være skyld i råd og skimmelsvamp.
  2. Kig efter om underlaget er løst, om det blafre når det blæser.
  3. Vær opmærksom på små utætheder rundt omkring tagvinduer og rør.

Hvis skaden er sket, så er det vigtigt, at du får udbedret skaderne. Enten kan du gøre det selv eller ringe efter en håndværker.

Kontakt os og få et uforpligtende tilbud på udskiftning af dit undertag. Ring til 26808227 eller skriv en mail, hvor din situation forklares til kontakt@mp-energibyg.dk. Så vender vi tilbage hurtigst muligt.

KUNDEUDTALELSE

"Tak for et godt stykke arbejde. Jeg syntes virkelig Martin har lavet et flot stykke arbejde, da han har lavet hulmursisolering. Hvis man ikke viste det var lavet, tror jeg ikke man ville kunne se det. Han har ramt farven af fugerne perfekt, og man kan næsten ikke se at der har været boret huller. Det er virklig en dygtig og flink mand du har ansat. Nu glæder jeg mig til at det bliver blæsevejr, så jeg kan se hvor meget isoleringen i etageadskillelsen har hjulpet, og forhåbentlig mærke at det ikke blæser ind under gulvbrædderne. Jeg vil helt klart anbefale dit firma til andre.."

Med venlig hilsenPer Hansen

More from our blog

See all posts